Een nieuwe kat in huis
- Geplaatst op
- Door Adrienne van 't Wout
Het nemen van een kitten of kat in huis is een grote beslissing. Een kitten wordt immers volwassen en gaat met een beetje geluk doorgaans toch zo’n 15 tot 20 jaar mee. Het is dus goed om te weten waar je aan begint. In dit artikel help ik je graag op weg!
Gezinsuitbreiding
Wie smelt er nou niet bij het zien van een kitten van 8 weken oud? Met hun zachte kittenvacht en ronde kraaloogjes verleiden ze je waar je bij staat. En de geluidjes die ze maken zijn zo lief en schattig dat het verleidelijk is om ze allemaal mee te nemen! Of houd jij juist meer van die wijze blik van de al wat oudere kat, die op de vensterbank in het zonnetje je hart ligt te stelen?
Het nemen van een kitten of kat in huis is een grote beslissing. Een kitten wordt immers volwassen en gaat met een beetje geluk doorgaans toch zo’n 15 tot 20 jaar mee. Het is dus goed om te weten waar je aan begint. In dit artikel help ik je graag op weg!
Kitten of volwassen kat?
Of je een kitten in huis (erbij) neemt of een volwassen kat is een heel verschil. Beiden hebben voordelen. Een kitten is druk op gezette tijden en moet nog veel leren. Je zou het dus kunnen aantreffen in de gordijnen en mag dan absoluut niet boos worden. Je zult het kitten moeten leren welk gedrag wel gewenst is en welk gedrag niet. En dat kost tijd, energie en heel veel geduld. Aan de andere kant heb je natuurlijk enorm veel plezier van zo’n kleintje en kun je er tijdens de socialisatieperiode nog veel zelf aan doen om er een leuke en vooral ontspannen kat van te maken. Je hebt dus meer invloed in hoe hij opgroeit. Een volwassen kat weet als het goed is al hoe het moet, wat wel en niet mag en wat er van hem verlangt wordt. Afhankelijk van de leeftijd is hij een stuk rustiger en evenwichtiger dan een kitten.
1 of 2 kittens?
Heb je nog geen katten in huis dan raad ik altijd aan om, als dat past binnen de ruimte in het huis en de financiele mogelijkheden, om twee kittens te nemen. Tussen de 8 en 12 weken oud zullen de kittens in het nest aan de ander laten weten wanneer er te hard wordt gespeeld. Ze geven een hoge gil en stoppen het spel. Zo leren ze de grenzen kennen tot hoever ze kunnen gaan. Neem je een kitten alleen, en wettelijk gezien mag dat al met 7 weken, dan leert het kitten dit dus niet met alle mogelijke nadelige gevolgen vandien. Daarnaast is het voor de kittens natuurlijk veel gezelliger om met elkaar door het leven te gaan en voor jou als eigenaar veel handiger want ze zullen hun energie vooral aan elkaar kwijtraken. Tot slot kan het hebben van twee kittens probleemgedrag op latere leeftijd voorkomen, zoals bv. sloopgedrag ten gevolge van verveling.
Plaatsingsleeftijd kitten
Er is de afgelopen jaren veel te doen over de plaatsingsleeftijd van kittens. De socialisatieperiode van een kitten duurt tot 12 weken met een mogelijke uitloop tot 14 à 16 weken. Het moment waarop een kitten geplaatst zou moeten worden is afhankelijk van twee dingen: de omgeving waar het kitten vandaan komt en de omgeving waar het kitten naartoe gaat. Groeit het kitten op in een prikkelrijke omgeving waar andere katten, honden en kinderen aanwezig zijn dan kan het kitten tot 13 à 14 weken in het nest blijven. Verhuist dit zelfde kitten naar een tevens prikkelrijke omgeving, dan kan hij al met 9 à 10 weken geplaatst worden. De nieuwe eigenaar heeft dan zelf nog een paar weken de tijd om het kitten goed te socialiseren op geluiden en andere prikkels in zijn nieuwe omgeving. Een kitten dat op de boerderij is geboren in een prikkelarme omgeving zou met zeven weken al geplaatst moeten worden. In dat geval is het meest ideale scenario om twee kittens tegelijk te plaatsen zodat de sociale ontwikkeling onderling nog voortgezet kan worden. Zoek in zo’n geval altijd de twee kittens uit die het meest sociaal met elkaar omgaan. Dat geeft de grootste kans op een fijn leven samen.
Speciaal voor dit onderwerp heeft Tinley het ‘Kittenkompas’ ontwikkeld. Je kunt dit handige hulpmiddel downloaden op de website van Tinley.
Al een kat in huis
Heb je al een kat in huis, dan is een goede introductie echt noodzakelijk! Het zomaar neerzetten van een andere kat in het territorium van de al aanwezige kat is voor een kat hetzelfde als wanneer je een wildvreemde in je keuken tegen het lijf loopt die een boterham staat te smeren. Niet doen dus! Is jouw kat al oud (ouder dan 7 jaar) dan is het waarschijnlijk niet fijn voor hem als je er een kitten bij zet. Een andere volwassen kat erbij nemen is dan aannemelijker mits dit goed begeleid wordt. Het succes valt of staat met een goede introductie waar je de tijd voor moet nemen. Laat je hierover deskundig informeren door een kattengedragstherapeut. Is jouw kat al wat ouder maar wil je toch graag een kitten, dan is het verstandig om twee kittens te nemen. Ze hebben dan elkaar en zullen de oudere kat meer met rust laten. Daarnaast is het voor de oudere kat belangrijk om een plekje in het huis te hebben waar hij zich kan terugtrekken.
Tot slot: een veelvoud van katten in huis betekent automatisch dat je ALLE voorzieningen (voerbak, waterbak, kattenbak, ligplekjes, verstopplekjes) moet verdubbelen om probleemgedrag te voorkomen. Daarnaast dient je huis voorzien te zijn van voldoende hoogtes. Katten denken driedimensionaal en houden ervan om vanuit de hoogte de boel in de gaten te houden. Dit voorkomt onnodige conflicten onderling en zorgt voor een veilige vluchtroute als er bv. een kind of hond in huis is.
Als je bovenstaande, in het kader van dierenwelzijn, in acht houdt en die kleine wollige schepseltjes kijken je aan met hun ronde kraaloogjes…..laat je dan gerust verleiden!