Kattenbak
- Posted on
- By Adrienne van 't Wout
- Posted in kattenbak
Katten zijn zeer hygiënische dieren en houden ervan om op een schone kattenbak hun behoefte te doen. Helaas is dat niet de enige eis die een kat stelt aan haar kattentoilet. Dit blog helpt je om de juiste keuzes te maken en je kat te helpen zich ontspannen te ontlasten.
Kat in het bakkie!
Katten zijn zeer hygiënische dieren en houden ervan om op een schone kattenbak hun behoefte te doen. Helaas is dat niet de enige eis die een kat stelt aan haar kattentoilet. In dit blog zet ik een aantal punten op een rij die je helpen de juiste keuzes te maken ten aanzien van de kattenbak. Zo help je jouw kat om het haar zo prettig mogelijk te maken om zich rustig en ontspannen te ontlasten.
In het meest ideale geval staan er in een huishouden een bak per kat + 1 (en minimaal twee bakken bij 1 kat). Deze staan op verschillende plaatsen in huis en niet in de buurt van waar de kat eet. De kattenbak is van groot formaat en natuurlijk brandschoon. Dagelijks (liefst meerdere keren) uitscheppen moet! Katten zijn niet te beroerd je te laten weten als de kattenbak niet schoon genoeg is. Gevallen waarbij de kat net naast de kattenbak zijn behoefte doet is hier een goed voorbeeld van. Hij wil wel op de bak maar die is te vies en dus gaat hij er maar naast zitten.
Grote kattenbak
Er bestaan kattenbakken in vele soorten en maten: open bakken, dichte bakken, hoekbakken, zelfreinigende bakken, het aanbod is eindeloos. Leuk voor jou als consument maar katten zitten niet te wachten op een hightech kattenbak die zichzelf schoonmaakt er daar een hoop herrie bij maakt. Veruit de meeste katten geven de voorkeur aan een grote open kattenbak. En als ik zeg groot dan bedoel ik ook groot. Om zeker te zijn dat de bak groot genoeg is, kijk je hoe lang de kat is gemeten vanaf de neus tot aan de staartaanzet. Deze lengte x 1.5 is de minimale lengte van je kattenbak. Sommige katten vinden het prettig een overdekte kattenbak te gebruiken, maar dan wel zonder het klepje want dat zorgt voor een obstakel en de kat kan niet goed zien wat er om hem heen gebeurt en zich daardoor onveilig voelen. Daarnaast blijft de geur in de bak hangen wanneer er een klepje in de bak zit en net zoals wij niet graag in de stank zitten, zit een kat dat ook niet.
Kattenbakvulling
De meeste katten doen hun behoefte het liefst in een zandachtige structuur zonder geur. Dit is zacht voor de voetjes en de urine kan er goed in weglopen. Voor kittens gebruikt men vaak een geperste houtkorrel (grit eten ze mogelijk op met allerlei nare gevolgen) en dat is prima zolang ze klein zijn maar worden de kittens groter en dus zwaarder dan voelen die harde korrels niet meer zo prettig aan met soms onzindelijkheid tot gevolg. Als je wisselt van vulling is het aan raden dit geleidelijk te doen en de nieuwe vulling met de oude te mengen waarbij de hoeveelheid nieuwe vulling langzaam steeds een beetje meer wordt.
Locatie kattenbak
De kattenbak zet je het best op een rustige plek waar de kat op zijn gemak zijn behoefte kan doen. Zo is onder de trap bijvoorbeeld alleen een goed idee als er geen rennende kinderen in huis zijn. Een kattenbak onder de kapstok is ook geen goed idee. Als er een jas, tas of paraplu op de bak valt terwijl de kat net rustig zijn behoefte zit te doen, kun je je voorstellen dat hij een volgende keer niet graag terugkeert naar die plek. Ook het washok is zodoende niet geschikt. Een centrifugerende wasmachine lokt nou eenmaal niet uit om rustig naar het toilet te gaan. Het advies is dus om de kattenbak ergens in een rustige hoek te zetten van waaruit de kat maar 1 of 2 richtingen in de gaten hoeft te houden. Heb je meerdere kattenbakken in huis, zet deze dan niet in één ruimte maar verdeel ze over het huis (en verdiepingen). E.e.a. is afhankelijk van jouw kattengroep en of ze buiten komen. Voor persoonlijk advies mag je altijd contact opnemen.
Schoonmaken van de kattenbak
Een kattenbak maak je het beste schoon met heet water en een mild afwasmiddel. Eventueel gebruik je hierbij een schuursponsje om de bak goed schoon te boenen. Daarna spoel je de bak uit en maak je de bak goed droog. Het nieuwe grit gooi je er pas in als de bak volledig droog is. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen. Het tast het milieu aan en de kattenbak wordt er niet schoner van. Vermijd ook desinfectiemiddelen die in water troebel worden, omdat deze vaak fenolen bevatten en die zijn giftig voor je kat.
Kat plast in huis
Eén van de meest voorkomende redenen voor een kat om ergens anders te plassen en/of poepen is een probleem t.a.v. het kattenbakbeleid zoals hierboven omschreven. Heeft je kat dus een probleem met onzindelijkheid dan is het goed om even naar bovenstaande punten te kijken. Daarnaast is het belangrijk om je kat altijd eerst medisch te laten controleren wanneer er opeens onzindelijkheid ontstaat. Er zijn meerdere medische oorzaken waardoor een kat naast de bak kan gaan plassen.
Ben je al langer aan het tobben met een onzindelijke kat, schakel dan professionele hulp in. Je kunt hiervoor terecht bij een gediplomeerd kattengedragsdeskundige. Zie https://kattengedragstherapeuten.nl/ voor een deskundige in jouw regio.
Wetenschappelijk onderzoek
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar kattenbakgebruik. Een goed artikel hierover met wetenschappelijke achtergrond vind je op de website van het Katten Kenniscentrum Nederland: https://kattenkenniscentrum.nl/kattenbakken/